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dc.creatorRodriguez, Yamila Eliana
dc.creatorPereira, Nair
dc.creatorLaitano, María V.
dc.creatorMoreno, Pablo
dc.creatorFernández Giménez, Analía Verónica
dc.date.accessioned2022-02-22T20:39:09Z
dc.date.available2022-02-22T20:39:09Z
dc.date.issued2021-03-01
dc.identifier.citationRodriguez, Y. E. ; Pereira, N. A.; Laitano, M. V.; Moreno, P.; Fernández-Gimenez, A. V. (2021) Exogenous proteases from seafood processing waste as functional additives in rainbow trout aquaculture. En: Aquaculture Research, 52: 4350-4361. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/are.15272es_ES
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12272/6002
dc.description.abstractPrevious studies about enzyme additives for salmonids employed commercial proteases from bacteria, but research obtaining such enzymes from other organisms are scarce. We aimed to increase digestive protease activity in Oncorhynchus mykiss, by analysing potential sources of exogenous proteases generated from different seafood processing waste. To date, there is no information regarding the influences that exogenous enzymes have on the activity and integrity of endogenous enzymes in salmonids. The compatibility and interaction between endogenous and exogenous proteases were evaluated through protein hydrolysis and electrophoresis. We also evaluated the capacity of two types of microcapsules (Alginate–Chitosan and Alginate–Chitosan– Bentonite) to protect the protease activity after being exposed to the gastric environment of trout. The seafood wastes had activities around 0.23–2.53 U/ml at 15°C. Among all the exogenous proteases evaluated, P. granulosa's extract showed the best performance, followed by L. santolla's extract. Such extracts increased the protein hydrolysis to equal or higher levels than the commercial protease and did not alter the integrity of trout proteases. The optimal catalytic function at low temperatures of these extracts might be linked to the habitat of these arthropods. Alginate–Chitosan– Bentonite microcapsules are recommended in preference to Alginate–Chitosan capsules for delivery of enzymes in salmonids because they ensure the activity of exogenous proteases for longer in acid pH (6 vs. 4 h). This research promotes a re-evaluation of seafood processing wastes through the production of a potentially functional additive that may improve trout protein digestion.es_ES
dc.formatpdfes_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.rightsembargoedAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.rights.uriAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional*
dc.subjectINGENIERÍA PESQUERAes_ES
dc.subjectSEAFOOD PROCESSING WASTEes_ES
dc.subjectRAINBOW TROUTes_ES
dc.subjectMICROCAPSULEes_ES
dc.subjectFUNCTIONAL ADDITIVEes_ES
dc.subjectEXOGENOUS PROTEASESes_ES
dc.titleExogenous proteases from seafood processing waste as functional additives in rainbow trout aquaculturees_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.description.affiliationFil: Rodriguez, Yamila Eliana. Universidad Nacional de Mar del Plata. (Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente); Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. (Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas.); Argentina. Universidad Tecnológica Nacional. (Facultad Regional Mar del Plata); Argentina.es_ES
dc.description.affiliationFil: Pereira, Nair. Universidad Nacional de Mar del Plata. (Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente); Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. (Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas.); Argentina. Universidad Tecnológica Nacional. (Facultad Regional Mar del Plata); Argentina.es_ES
dc.description.affiliationFil: Laitano, María V.. Universidad Nacional de Mar del Plata. (Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente); Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. (Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas.); Argentina.es_ES
dc.description.affiliationFil: Fernández Giménez, Analía Verónica. Universidad Nacional de Mar del Plata. (Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones en Producción, Sanidad y Ambiente); Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. (Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas.); Argentina.es_ES
dc.description.affiliationFil: Moreno, Pablo. Centro de Ecología Aplicada del Neuquén; Argentina.es_ES
dc.description.peerreviewedPeer Reviewedes_ES
dc.type.versionpublisherVersiones_ES
dc.rights.useReservados todos los derechos. No se permite la reproducción total o parcial de esta obra, ni su incorporación a un sistema informático, ni su transmisión en cualquier forma o por cualquier medio (electrónico, mecánico, fotocopia, grabación u otros) sin autorización previa y por escrito de los titulares del copyright. La infracción de dichos derechos puede constituir un delito contra la propiedad intelectual.es_ES
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1111/are.15272


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  • 2021
    Producción de los Grupos de Investigación en el año 2021

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