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dc.creatorAndrín, María Nieves
dc.creatorGuraya, María Ángeles
dc.creatorAccoroni, Cecilia
dc.creatorTorresi, Pablo Antonio
dc.creatorGodoy, Ezequiel
dc.creatorReinheimer, María Agustina
dc.date.accessioned2024-07-29T18:48:09Z
dc.date.available2024-07-29T18:48:09Z
dc.date.issued2024-07
dc.identifier.citationAKJournalses_ES
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12272/11181
dc.description.abstractThis study investigates sustainable methods for producing protein from soybean expeller via pH-shifting processes, aiming to reduce water usage in alkaline extraction by adjusting solid23 to-liquid ratios per cycle and employing isoelectric precipitants like lactic acid and lactic acid bacteria (Lactiplantibacillus plantarum and Lactococcus Lactis) to enhance functional and antioxidant properties over a wide pH range. Results indicate that the most efficient approach involves three 1:10 (w/v) extraction cycles with lactic acid bacteria as precipitants, demonstrating high productivity and low specific water consumption. Protein content and recovery yield showed no significant differences compared to alternatives with higher water consumption or less eco-friendly precipitants. Despite lower solubility, protein products precipitated with lactic acid bacteria formed stable emulsions, exhibiting superior free radical scavenging activity.es_ES
dc.formatpdfes_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.rights.uriAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional*
dc.subjectTecnología de los alimentoses_ES
dc.subjectSoybean expeller.es_ES
dc.subjectpH-shifting processes_ES
dc.titleEnhancing protein extraction from soybean expeller: exploring the impact of precipitating agents and flour-to-water ratios on functional propertieses_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.description.affiliationFil: Andrín, María Nieves. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET) ; Argentina. Universidad del Centro Educativo Latinoamericano (UCEL); Argentina.es_ES
dc.description.affiliationFil: Guraya, María Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET) ; Argentina. Universidad del Centro Educativo Latinoamericano (UCEL) ; Argentina.es_ES
dc.description.affiliationFil: Accoroni, Cecilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) ; Argentina.es_ES
dc.description.affiliationFil: Torresi, Pablo Antonio. Universidad Nacional del Litoral (UNL). Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Investigaciones en Catálisis y Petroquímica (INCAPE) ; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET) ; Argentina.es_ES
dc.description.affiliationFil: Godoy, Ezequiel. Universidad Tecnológica Nacional (UTN), Facultad Regional Rosario ; Argentina.es_ES
dc.description.affiliationFil: Reinheimer, María Agustina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET) ; Argentina. Universidad del Centro Educativo Latinoamericano (UCEL); Argentina.es_ES
dc.description.peerreviewedPeer Reviewedes_ES
dc.type.versionpublisherVersiones_ES
dc.rights.useAcceso abierto. Siempre con la mención de los autores.es_ES
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1556/446.2024.00112
dc.creator.orcid0009-0000-0795-9984es_ES
dc.creator.orcid0000-0001-7971-2534es_ES
dc.creator.orcid0000-0002-1258-8740es_ES


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