Tecnología aplicada a la bioconversión de residuos sólidos de la industria pesquera.
Fecha
2022-07-15Autor
Zanfrillo, Alicia Inés
Maggiore, Marina
Campins, Macarena
Rampi, Mariana
Darago, Adrián
Metadatos
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Purpose:
Design a circular and intelligent process for the use of waste from the fishing industry in the city of Mar del Plata (Argentine Republic) through the cultivation of mushrooms.
Methodology:
An experimental quantitative methodology is adopted through the cultivation of oyster mushroom (Pleutorus sp) and reishi (Ganoderma lucidum) inoculate using a substrate made up of a proportion of anchovy (Engraulis anchoita) waste with a high content of sodium chloride. and plant residue (rich in lignin and cellulose).
Results:
In the experimental study, results were obtained on the selection, conditioning and composition of the inputs for the design of the fungal production process.
In the incorporation of inputs, the secondary inoculate of oyster mushrooms (Pleutorus sp) and reishi (Ganoderma lucidum) and the substrate (pine straw and anchovy waste) were used.
The composition of the substrate was determined to be 70% pine straw as a source of lignin and cellulose and 30% anchovy waste.
The conditioning of the substrate for the development of the crop required a humidification of the vegetable residues, a drying of the animal waste and the subsequent sterilization process.
The survival of the mycelium in a substrate with animal waste with a high salt content is similar for the two species of fungi considered, therefore, for the crop to prosper, humidity values below 49% are required.
Genuine traceability of the inputs (anchovy and mushroom waste) and of the development process -mycelium- until obtaining, a posteriori, the mushrooms.
Research limitations:
The experiment is limited to salted products of the species Engraulis anchoita and the quality of the products obtained after the incubation and fruiting processes, as well as the reuse of the substrate, is still under study.
Originality:
The use of waste from the canning fishing industry, with a high content of sodium chloride, through the fungal kingdom, to reduce the negative environmental impact. Objetivo:
Diseñar un proceso circular e inteligente para el aprovechamiento de desechos de la industria pesquera de la ciudad de Mar del Plata (República Argentina) a través del cultivo de hongos.
Metodología:
Se adopta una metodología cuantitativa, de tipo experimental, a través del cultivo de inóculos de gírgola (Pleutorus sp) y reishi (Ganoderma lucidum) utilizando un sustrato conformado por una proporción de desechos de anchoíta (Engraulis anchoita) con alto contenido de cloruro de sodio y residuo vegetal (rico en lignina y celulosa).
Resultados:
En el estudio experimental se obtuvieron resultados sobre la selección, acondicionamiento y composición de los insumos para el diseño del proceso de producción fúngica.
En la incorporación de insumos, se utilizaron los inóculos secundarios de gírgola (Pleutorus sp) y reishi (Ganoderma lucidum) y el sustrato (paja de pino y desecho de anchoíta).
La composición del sustrato se determinó en un 70% de paja de pino como fuente de lignina y celulosa y en un 30% de desecho de anchoíta.
El acondicionamiento del sustrato para el desarrollo del cultivo precisó de una humidificación de los residuos vegetales, un secado de los desechos animales y el posterior proceso de esterilización.
La supervivencia del micelio en un sustrato con desechos animales con alto contenido de sal se presenta similar para las dos especies de hongos consideradas, por lo cual, para que prospere el cultivo se requieren valores de humedad inferiores a 49%.
Trazabilidad genuina de los insumos (desechos de anchoíta y hongos) y del proceso de desarrollo -micelio- hasta la obtención, a posteriori, de las setas.
Limitaciones:
El experimento se limita a productos en salazón de la especie Engraulis anchoita y aún está en estudio la calidad de los productos obtenidos después de los procesos de incubación y fructificación, así como el reaprovechamiento del sustrato.
Originalidad:
El aprovechamiento de residuos de la industrira pesquera conservera, con alto contenido de cloruro de sodio, a través del reino fúngico, para reducir el impacto ambiental negativo.
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