Mostrar el registro sencillo del ítem
Digestive aspartic proteases from sábalo (Prochilodus lineatus) : characterization and application for collagen extraction
dc.creator | Acevedo Gomez, Antonella Valeria | |
dc.creator | Gomez, Gabriela | |
dc.creator | Chamorro, Ester | |
dc.creator | Bustillo, Soledad | |
dc.creator | Leiva, Laura Cristina | |
dc.date.accessioned | 2020-05-29T17:40:37Z | |
dc.date.available | 2020-05-29T17:40:37Z | |
dc.date.issued | 2018-07-07 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12272/4445 | |
dc.description.abstract | Acid proteases from sábalo stomach mucosa were recovered using salting-out procedure. This single step produced an enzyme extract purified 1.8-fold over the crude extract with a recovery of 45.1% of its initial proteolytic activity. Sábalo proteases exhibited the highest activity at 45 °C-pH 2.0, showed pH stability between 2.0 and 5.0 and retained more than 70% of its activity after incubation at pH 7.0 for 2 h. Fish extract was unstable at temperatures greater than 45 °C. Its activity was inhibited by pepstatin A but not by PMSF, while EDTA and SDS showed partial inhibitory effects. Presence of CaCl2 and MgCl2 increased the proteolytic activity, while increasing concentrations of NaCl strongly decreased it. In addition, compared to the acid extraction method, the use of sábalo enzymatic extract increased 1.7 times the yield of collagen extraction. | es_ES |
dc.format | application/pdf | es_ES |
dc.language.iso | eng | es_ES |
dc.language.iso | eng | es_ES |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | es_ES |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ | * |
dc.rights.uri | Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional | * |
dc.source | Food Chemistry 269, 610-617. (2018) | es_ES |
dc.subject | acidic protease | es_ES |
dc.subject | stomach | es_ES |
dc.subject | collagen | es_ES |
dc.subject | sábalo (Prochilodus lineatus) | es_ES |
dc.title | Digestive aspartic proteases from sábalo (Prochilodus lineatus) : characterization and application for collagen extraction | es_ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es_ES |
dc.description.affiliation | Fil: Acevedo Gómez, Antonella Valeria. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional Resistencia. Centro de Investigación en Química Orgánica - Biológica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Modelado e Innovación Tecnológica. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agronomía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Laboratorio de Investigación en Proteínas; Argentina | es_ES |
dc.description.affiliation | Fil: Gómez, Gabriela. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agronomía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Laboratorio de Investigación en Proteínas; Argentina | es_ES |
dc.description.affiliation | Fil: Chamorro, Ester. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional Resistencia. Centro de Investigación en Química Orgánica - Biológica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Modelado e Innovación Tecnológica; Argentina | es_ES |
dc.description.affiliation | Fil: Bustillo, Soledad. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agronomía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Laboratorio de Investigación en Proteínas; Argentina | es_ES |
dc.description.affiliation | Fil: Leiva, Laura Cristina. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agronomía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Laboratorio de Investigación en Proteínas; Argentina | es_ES |
dc.description.peerreviewed | Peer Reviewed | es_ES |
dc.relation.projectid | Biorrefinerías de biomasas producida por las actividades agroforestoindustriales y urbanas (antropogénicas). Código: IPNRE4341 – Proyecto Integrador, 2017-2020. Director del proyecto: Dra. Ester Chamorro | es_ES |
dc.type.version | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es_ES |
dc.rights.use | Acceso abierto | es_ES |
dc.identifier.doi | https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.07.043 |