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dc.creatorRodriguez, Yamila Eliana
dc.creatorPereira, Nair
dc.creatorHarán, Nora Selma
dc.creatorMallo, Juan Carlos
dc.creatorFernández Giménez, Analía Verónica
dc.date.accessioned2021-10-29T22:41:25Z
dc.date.available2021-10-29T22:41:25Z
dc.date.issued2017-06-01
dc.identifier.citationMallo, J. C.; Rodriguez, Y.; Pereira, N.; Haran, N.; Fernandez Gimenez, A. (2017) A new approach to fishery waste revalorization to enhance Nile tilapia (Oreochromis niloticus) digestion process. Aquaculture Nutrition, 23(6). https://doi.org/10.1111/anu.12510es_ES
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12272/5687
dc.description.abstractThe main goal of this research was to analyse in vitro compatibility of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) digestive proteinases and enzymes recovered from species comprising fishery waste as Pleoticus muelleri, Artemesia longinaris and Patagonotothen ramsayi. It evaluated the use of exogenous enzymes as feed supplements to increase digestion efficiency in tilapia fingerlings and juveniles (3.5 ± 0.11 g and 11.6 ± 1.5 g, respectively). We successfully have obtained proteinases from fishery waste as source of exogenous enzymes. P. muelleri and A. longinaris enzymes had more activity of acid and alkaline proteinases than P. ramsayi. SDS-PAGE gels demonstrated that Nile tilapia digestive proteinases keep their activity when combined with each exogenous proteinase. Exogenous enzymes varied in their ability to enhance hydrolysis of different feed ingredients. P. muelleri by-products are the best candidates to be employed as feed supplements for tilapia juveniles. Enzymes from this by-product did not affect the activity and integrity of fish digestive enzymes, improved the hydrolysis of different protein sources (fish meal, squid meal, shrimp meal and soybean meal), and maintained its activity after being exposed to high temperatures and acid pHs. Our findings are applicable to other places where O. niloticus is raised utilizing local fishery waste, andalso to different cultured species.es_ES
dc.formatpdfes_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*
dc.rights.uriAtribución-NoComercial 4.0 Internacional*
dc.subjectOREOCHROMIS NILOTICUSes_ES
dc.subjectFISHERY DISCARDes_ES
dc.subjectFISHERY BY-PRODUCTes_ES
dc.subjectFEED SUPPLEMENTes_ES
dc.subjectEXOGENOUS ENZYMEes_ES
dc.subjectDIGESTIVE PROTEINASEes_ES
dc.titleA new approach to fishery waste revalorization to enhance Nile tilapia (Oreochromis niloticus) digestion process.es_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.description.affiliationFil: Rodriguez, Yamila Eliana. Universidad Nacional de Mar del Plata. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina.es_ES
dc.description.affiliationFil: Pereira, Nair. Universidad Nacional de Mar del Plata. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina.es_ES
dc.description.affiliationFil: Fernández Giménez, Analía Verónica. Universidad Nacional de Mar del Plata. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina.es_ES
dc.description.affiliationFil: Harán, Nora Selma. Universidad Nacional de Mar del Plata. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Ciencias Marinas; Argentina.es_ES
dc.description.affiliationFil: Mallo, Juan Carlos. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Ciencias Marinas; Argentina. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Universidad Tecnológica Nacional. Facultad Regional Mar del Plata; Argentina.es_ES
dc.description.peerreviewedPeer Reviewedes_ES
dc.type.versionpublisherVersiones_ES
dc.rights.useReservados todos los derechos. No se permite la reproducción total o parcial de esta obra, ni su incorporación a un sistema informático, ni su transmisión en cualquier forma o por cualquier medio (electrónico, mecánico, fotocopia, grabación u otros) sin autorización previa y por escrito de los titulares del copyright. La infracción de dichos derechos puede constituir un delito contra la propiedad intelectual.es_ES
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1111/anu.12510


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  • 2017
    Producción Grupos de Investigación del año 2017

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