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dc.creatordel Valle, Juana Cristina
dc.creatorZanazzi, Aldo Nahuel
dc.creatorRodriguez, Yamila Eliana
dc.creatorHaran, Nora Selma
dc.creatorLaitano, María Victoria
dc.creatorMallo, Juan Carlos
dc.creatorFernández‐Gimenez, Analía Verónica
dc.date.accessioned2022-10-03T21:53:44Z
dc.date.available2022-10-03T21:53:44Z
dc.date.issued2022-07-14
dc.identifier.citationdel Valle, J.C.; Zanazzi, A.N.; Rodriguez, Y.E.; Haran, N.S.; Laitano, M.V.; Mallo, J.C.; Fernández-Gimenez, A.V. (2022) Morphological changes, peptidase activity, and effects of exogenous enzymes in the early ontogeny of Nile tilapia, Oreochromis niloticus. Aquacult International (30) 1645–1658.es_ES
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12272/7128
dc.description.abstractDuring the early ontogeny, the transition from endogenous (yolk protein) to exogenous feeding (artificial diets) represents a critical period linked to the undifferentiated digestive system, with low digestibility of food protein. The objectives of this work were to characterize the morphology of the early Nile tilapia (Oreochromis niloticus) developmental stages and determine the activity of alkaline and acid peptidase enzymes during the ontogenesis from hatching to 20 days post-hatching (DPH). Also, the in vitro effect that exogenous enzymes from Argentine red shrimp (Pleoticus muelleri) waste have on the alkaline peptidases of larvae from 6 to 20 DPH (which correspond to the age at which fish eat exogenous food) was studied. Both acid and alkaline peptidase activities varied throughout early ontogeny development (from 0.1 to 1, and from 0.1 to 7.1 UE mg protein− 1, respectively). The patterns of both enzyme activity variation would be related with changes in endogenous, mixed and exogenous feeding. Our studies show that the additions of the enzyme extract of shrimp have a synergistic effect (from 3 to 6 times) on endogenous in vitro activity. Moreover, the zymogram analysis demonstrates that the bands corresponding to the activity of each species (tilapia and red shrimp) remain active when they are mixed. The increase in peptidase digestive capacity by addition of exogenous enzymes would maximize the assimilation of nutrients from artificial food during early developmentes_ES
dc.formatpdfes_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.rightsopenAccesses_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*
dc.rights.uriAtribución-NoComercial 4.0 Internacional*
dc.subjectTILAPIAes_ES
dc.subjectPEPTIDASEes_ES
dc.subjectONTOGENYes_ES
dc.subjectENZYMESes_ES
dc.subjectDIGESTIONes_ES
dc.titleMorphological changes, peptidase activity, and effects of exogenous enzymes in the early ontogeny of Nile tilapia, Oreochromis niloticus.es_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.description.affiliationFil.: del Valle, Juana Cristina. Universidad Nacional de Mar del Plata (Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnologicas. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras); Argentina.es_ES
dc.description.affiliationFil.: Haran, Nora Selma. Universidad Nacional de Mar del Plata (Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnologicas. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras); Argentina.es_ES
dc.description.affiliationFil.: Laitano, María Victoria. Universidad Nacional de Mar del Plata (Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnologicas. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras); Argentina.es_ES
dc.description.affiliationFil.: Fernández‐Gimenez, Analía Verónica. Universidad Nacional de Mar del Plata (Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnologicas. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras); Argentina.es_ES
dc.description.affiliationFil.: Rodriguez, Yamila Eliana. Universidad Tecnológica Nacional (Facultad Regional Mar del Plata); Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata (Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnologicas. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras); Argentina.es_ES
dc.description.affiliationFil.: Mallo, Juan Carlos. Universidad Tecnológica Nacional (Facultad Regional Mar del Plata); Argentina. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina.es_ES
dc.description.affiliationFil.: Zanazzi, Aldo Nahuel. Universidad Tecnológica Nacional (Facultad Regional Mar del Plata); Argentina.es_ES
dc.description.peerreviewedPeer Reviewedes_ES
dc.type.versionpublisherVersiones_ES
dc.rights.useReservados todos los derechos. No se permite la reproducción total o parcial de esta obra, ni su incorporación a un sistema informático, ni su transmisión en cualquier forma o por cualquier medio (electrónico, mecánico, fotocopia, grabación u otros) sin autorización previa y por escrito de los titulares del copyright. La infracción de dichos derechos puede constituir un delito contra la propiedad intelectual.es_ES
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1007/s10499-022-00932-5


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  • 2022
    Producción de los Grupos de Investigación en el año 2021

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