Facultad Regional San Francisco
Permanent URI for this communityhttp://48.217.138.120/handle/20.500.12272/109
Browse
12 results
Search Results
Item Characterization of semolina and pasta obtained from hard hexaploid wheat (Triticum aestivum L.) developed through selection assisted by molecular markers(MPDI, 2025-06-05) Vignola, María Belén; Bustos, Mariela Cecilia; Vanzetti, Leonardo; Andreatta, Alfonsina E.; Pérez , Gabriela T.This study evaluates the potential of hard hexaploid wheat (Triticum aestivum L.) lines, developed through marker-assisted selection (MAS), as an alternative to durum wheat for pasta production. Using hard hexaploid lines (SD lines) with targeted traits, such as increased gluten strength, protein content, and yellow coloration, the objective was to assess their performance relative to traditional durum wheat. Results indicate that some hard hexaploid lines demonstrate competitive properties compared to durum wheat genotypes, including protein content exceeding 11.5%, gluten index above 90%, and line SD 55 presented acceptable cooking performance with minimal cooking loss. Although some textural properties like hardness and chewiness were slightly lower than durum pasta, the line SD 34 exhibited characteristics most similar to durum wheat pasta. This study supports MAS-developed bread wheat as a feasible and cost-effective alternative for high-quality pasta production, particularly in regions where durum wheat is less accessible.Item Análisis de la calidad de pastas elaboradas con trigo pan de alta dureza desarrollado por selección asistida(Mincyt de la provincia de Córdoba-Universidad Nacional de Córdoba, 2024-11-16) Vignola, María Belén; Bustos, Mariela Cecilia; Vanzetti, Leonardo; Andreatta, Alfonsina E.; Pérez, Gabriela T.El objetivo del siguiente trabajo fue evaluar la calidad tecnológica de pastas elaboradas a partir de sémolas provenientes de trigo pan modificado mediante selección asistida por marcadores moleculares. Se evaluaron 21 cultivares correspondientes a: trigo candeal control, trigo pan modificado (Líneas Super Duro) y 3 líneas de progenitores (Chinese Spring RE, ProINTA Gaucho y Biointa 3000 GPC). Se elaboraron las pastas con una extrusora doméstica (Peabody) y se determinaron parámetros de color, de cocción y de textura de las pastas. El tiempo óptimo de cocción de las pastas analizadas varió de 7 a 13 minutos.Item Evaluación de componentes de sémola de trigo pan de alta dureza desarrollada con marcadores moleculares y su aptitud para pasta(Mincyt de la provincia de Córdoba-Universidad Nacional de Córdoba, 2024-11-16) Vignola, María Belén; Vanzetti, Leonardo; Andreatta, Alfonsina E.; Pérez, Gabriela T.El objetivo de este trabajo fue evaluar las propiedades de sémolas de trigo pan (Triticum aestivum L.) cosecha 2017, desarrolladas por INTA Marcos Juárez mediante selección asistida por marcadores moleculares, utilizando como progenitores los cultivares Chinese Spring RE (deleción Puroindolinas, textura de grano dura) ProINTA Gaucho (Pigmentación amarilla) y Biointa 3000 GPC (fuerza gluten y alto contenido de proteína en grano) y variedades de trigo candeal como control para producción de pastas.Item Antioxidant and antimicrobial properties of starch-citric acid-glycerol films(Universidad Nacional del Sur, Bahía Blanca, prov. De Buenos Aires, Argentina., 2025-01-09) Raspo, Matías A.; Vignola, María Belén; Andreatta, Alfonsina E.Potato starch films incorporated with citric acid as active compound and glycerol as plasticizers were evaluated in their antimicrobial and antioxidant properties. Characterization of the films revealed notable transparency and smoothness, often accompanied by a yellowish hue attributed to the Maillard reaction. Antimicrobial assays demonstrated activity against Staphylococcus aureus ATCC 25923. Response surface analysis indicated that starch concentration significantly influenced antioxidant responses, with citric acid enhancing the antimicrobial properties. These findings highlight the potential of citric acid enhanced starch films for eco-friendly packaging and biomedical applications, contributing to the development of functional and sustainable materials.Item Evolución de parámetros fisicoquímicos de suelos agropecuarios en comparación con zonas prístinas(AJEA - Acta de Jornadas y/o Eventos Académicos de UTN, 2024-12-27) Vignolo, Javier; Serra, Mónica Andrea; Zapata, Micaela del Valle; Vignola, María BelénEste trabajo tiene como objetivo comparar resultados de análisis fisicoquímicos de suelos en cuatro zonas productivas de campos agropecuarios, comparándolos con zonas prístinas de cada serie de suelo. Se realizaron análisis fisicoquímicos con el fin de identificar cuáles son los parámetros que han experimentado mayor variabilidad debido al uso humano. Los datos se analizan mediante Análisis de Varianza (ANOVA) y se compararon mediante el test de DGC con el programa INFOSTAT. En el caso de carbono orgánico, nitrógeno total y fósforo se encontró que el contenido es significativamente mayor en zonas prístinas en comparación con las muestras obtenidas en los lotes bajo producción agropecuaria, resultados que se corresponden con trabajos de otros autores.Item Obtención de películas a base de almidón con la incorporación de ácido cítrico como compuesto bioactivo(Ministerio de Ciencia de la prov. De Córdoba, 2022-10-04) Perulero, Carola; Sawzuck Baldo, Agustín N.; Vignola, María Belén; Andreatta, Alfonsina E.; Raspo, Matías A.Se han realizado muchos estudios sobre el desarrollo de películas comestibles y biodegradables, que utilizan fuentes naturales (proteínas, lípidos y carbohidratos) como un medio para resolver problemas ambientales mediante la síntesis de materiales de embalaje amigables con el ambiente. Entre las fuentes naturales, el almidón se ha utilizado como fuente principal de películas biodegradables al ser incoloro, inodoro, no tóxico y comestible. Por otro lado, la amplia utilización de ácido cítrico en la industria como conservante y antioxidante natural, hace pensar que puede actuar como un excelente compuesto bioactivo para ser incorporado como compuesto bioactivo dentro de matrices poliméricas.Item Antioxidant and antimicrobial activity of bioactive chitosan films.(2022-01-01) Raspo, Matías A.; Vignola, María Belén; Gomez, César Gerardo; Andreatta, Alfonsina E.Interest in the development of films for food preservation is increasing due to the improvement achieved in the food preservation time with the advent of new packaging technologies. Chitosan is a widely used biopolymer produced from the deacetylation of chitin, which has a good capacity to form suitable films as food packages. On the other hand, bioactive compounds such as gallic acid and salicylic acid act as inhibitors of the oxidant activity of free radicals and delay the decomposition of food. In this sense, the preparation of chitosan films modified with the mixture incorporation of salicylic acid/sorbitol or gallic acid/Tween 80 was proposed, using sorbitol or Tween 80 as plasticizers. Both films (chitosan/gallic acid/Tween 80 and chitosan/salicylic acid/sorbitol) showed a good antioxidant capacity in while the chitosan/gallic acid/Tween 80 film evidenced its antimicrobial activity against Escherichia coli ATCC 25922 causing a diminution of unit forming colonyItem Evaluación de componentes de sémolas de trigo pan (Triticum aestivum L.) de alta dureza desarrollado mediante selección asistida por marcadores moleculares(AJEA- Actas de Jornadas y Eventos Académicos de UTN, 2023-12) Vignola, María Belén; Sawzuck Baldo, Agustín N.; Andreatta, Alfonsina E.; Pérez, Gabriela T.El objetivo de este trabajo fue evaluar las propiedades de las sémolas de trigo pan cosecha 2017 desarrolladas mediante selección asistida por marcadores moleculares para su uso en la producción de pastas. El contenido de cenizas en las sémolas analizadas cumple con los estándares establecidos. Se encontraron valores de almidón total (71,47%) y amilosa (26,06%) más altos en las sémolas estudiadas en comparación con estudios anteriores. El contenido promedio de pentosanos totales fue de 7,32% mientras que el de la fracción soluble fue 0,43%. Se observaron diferencias significativas entre los genotipos analizados en cuanto al contenido de almidón, amilosa, pentosanos totales y pentosanos solubles. La variación en los contenidos de ambas fracciones de pentosanos afecta la formación de gluten y el contenido de fibra dietética en el grano de trigo. Estos resultados son importantes para determinar la calidad de las pastas elaboradas con trigo pan modificado genéticamente.Item Antioxidant and antimicrobial activities of citrus essential oils from Argentina and the United States(2020-08-01) Vignola, María Belén; Raspo, Matías A.; Andreatta, Alfonsina E.; Juliani, H. R.Peels of citrus species from Argentina and the United States were subjected to hydrodistillation to obtain their essential oils. Gas chromatography/mass spectrometry was carried out to determine the chemical composition of all the essential oils. Limonene was found as the major compound with many minor components varying according to the different species. Antioxidant assays were done to determine the antioxidant activities of essential oils. The antimicrobial activity was tested against Leuconostoc mesenteroides MS1, Escherichia coli ATCC 25922 and Lactobacillus plantarum ES147 and ATCC 8014. Mandarin essential oil from the USA showed the strongest antioxidant capacity in different assays. Grapefruit and lemon essential oils showed consistently strong antimicrobial activity against all tested bacteria, so they were selected for determining the minimum inhibitory concentration and minimum bactericidal concentration values against E. coli ATCC 25922 . Minimum inhibition concentration values ranged between 0.33 and 0.55 mg/mL and minimum bactericide concentration values ranged between 0.42 and 0.95 mg/mL.Item Antioxidant and antimicrobial activity of bioactive chitosan films(2022-01-01) Raspo, Matías A.; Vignola, María Belén; Gomez, César Gerardo; Andreatta, Alfonsina E.In this work the preparation of chitosan films containing different bioactive compounds (gallic acid or salicylic acid) and plasticizers (sorbitol or Tween 80) was assessed. In addition, the component composition influence on the performance of chitosan-based films over antimicrobial and antioxidant activity were researched using the Response Surface Methodology from a Doehlert two-factor model. Both films (A: chitosan/gallic acid/Tween 80 and B: chitosan/salicylic acid/sorbitol) showed a good antioxidant capacity where a higher bioactive compound content and a low plasticizer concentration led to the best performance. Furthermore, the chitosan/gallic acid/Tween 80 film evidenced antimicrobial activity against Escherichia coli ATCC 25922. Chitosan-based films developed from formulation A and B showed a promising performance as bacteriostatic agent, which is sufficient evidence to assess these films as successful materials for food packaging.