FRMdP - Producciones particulares de Docentes
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Item Digestive proteinases from the marine fish processing wastes of the South‐West Atlantic ocean: their partial characterization and comparison.(2022-01-01) Friedman, Ivana S.; Behrens, Leonel A.; Pereira, Nair de los Angeles; Contreras, Edgardo M.; Fernández-Gimenez, Analia V.Fish processing generates plenty of waste that is directly discarded in open-air dumps and water sources, or treated in the same way as urban solid waste, causing serious pollution problems. The waste represents a significant source of high-value bioproducts with potential applications in different industrial processes such as the production of feed, fertilizers, biodiesel and biogas, detergent additives and cosmetics. The objective of this study was to characterize and compare specific activities under different pH values and temperature conditions of acid and alkaline proteinases and viscera yield from the following fish species: Argentine hake Merluccius hubbsi, Brazilian flathead Percophis brasiliensis, Brazilian codling Urophycis brasiliensis and Stripped weakfish Cynoscion guatucupa. Individuals were fished off the coast of Mar del Plata (Argentina) by a commercial fleet and the viscera were immediately extracted and kept on ice until use. Stomach proteinases from four species had the highest activity at pH 2, with stability in the range of pH 2–4. The optimum pH was 11.5 from intestinal enzymes of C. guatucupa, M. hubbsi and P. brasiliensis and 9.5 from intestinal enzymes of U. brasiliensis. Alkaline proteinases from all species were highly stable in the range of 7–11.5. The optimum temperature of stomach proteinases from the four species studied were 30 and 50_C, with stability at 10 and 30_C during 150 min. The optimum temperature of intestinal enzymes from the tested species were 50_C with high stability at 10 and 30_C during 150 min. Alkaline proteinase from all species and acid proteinases from C. guatucupa were inactive at 70_C after 150 min, while there was a residual activity lower than 5% at 80_C on preincubated stomach enzymes of M.hubbsi, P. brasiliensis and U. brasiliensis after 5, 10 and 20 min, respectively. Digestive proteinases recovered in this study could be appropriate for technological usage, reducing manufacturing costs, obtaining revenue from fishery wastes, and contributing to the reduction of environmental pollution.Item From waste to value: protein hydrolysates from byproducts of the Argentine hake (Merluccius hubbsi) processing using endogenous enzymes and Alcalase® 2.4L = De residuo a valor: hidrolizados proteicos de subproductos del procesamiento de la merluza argentina (Merluccius hubbsi) utilizando enzimas endógenas y Alcalasa® 2.4L.(INIDEP, 2025-03-19) Liebana, Clara; Pereira, Nair de los Ángeles; Fernández-Gimenez, Analia V.; Fangio, María FlorenciaLa valorización de los subproductos pesqueros es fundamental para reducir los residuos y crear productos de alto valor. Los residuos de la merluza argentina (Merluccius hubbsi) podrían potenciar sus propiedades funcionales y antioxidantes a través de la hidrólisis, liberando péptidos con propiedades bioactivas. Los hidrolizados proteicos de merluza argentina tienen un gran potencial como ingredientes funcionales debido a sus propiedades bioactivas, pero optimizar los procesos de hidrólisis es esencial para mejorar el rendimiento y las características biofuncionales, como la actividad antioxidante. Se obtuvieron hidrolizados proteicos de merluza argentina mediante autólisis (Aut) y hidrólisis enzimática utilizando AlcalasaÒ 2.4 L a concentraciones de 0,24% y 2% (v/v) (Alc-0.24 y Alc-2), respectivamente, durante 150 min. Se evaluó la actividad de peptidasas alcalinas, el grado de hidrólisis y la actividad antioxidante utilizando ensayos de inhibición del radical 2,2-difenil-1-picrilhidrazilo (DPPH) y 2,2’-azino-bis (ácido 3-etilbenzotiazolina-6-sulfónico) ABTS·+. Todos los hidrolizados mantuvieron actividad de peptidasas alcalinas a lo largo del proceso. Los hidrolizados tratados con Alcalasa® 2.4L mostraron una actividad de peptidasas e un grado de hidrólisis significativamente mayores en comparación con Aut. A los 60 min, Alc-0.24 alcanzó niveles de actividad de peptidasas similares a los de Alc-2, y a los 30 min, ambos presentaron grados de hidrólisis comparables. La actividad de captura de ABTS·+ aumentó con el tiempo para Alc-0.24, siendo ambas concentraciones de Alcalasa® 2.4 L superiores a la autólisis. No se encontraron diferencias significativas entre Alc-0.24 y Alc-2. Aunque todos los hidrolizados mostraron actividad de captura de DPPH, no se detectaron diferencias significativas entre tratamientos o tiempos de reacción. Estos hallazgos destacan el potencial para producir hidrolizados proteicos de valor agregado a partir de residuos de merluza argentina.